Vision Quest, wat is het?

De meest intense ervaring in en ook met de natuur, zo wordt vision quest ook weleens omschreven. Officieel luidt de omschrijving ‘de poort naar een innerlijke reis met als doel het vinden van je levensdoel’. Voorheen stond een vision quest ook symbool voor de transformatie van adolescentie naar volwassenheid. Het krachtige ritueel moet jou in contact brengen met de natuur en met jezelf. Je moet nogal wat ontberingen doorstaan tijdens een vision quest. Zo eet je vier dagen en nachten niet en helemaal in je eentje in de natuur kom jij jezelf echt tegen en word je geconfronteerd met je krachten, angsten, passies en je pad.

Laat oude, vastgeroeste patronen achter je
Het loslaten van je oude, vastgeroeste patronen, dat is de achterliggende gedachte achter vision quest. Het is de bedoeling dat je nieuwe inspiratie opdoet en inzicht krijgt in wat voor jou nou eigenlijk het belangrijkste in het leven is. De natuur fungeert als spiegel en de natuur zal je helpen jou terug bij jezelf te brengen. De antwoorden op essentiële levensvragen schijnen in de natuur als vanzelf naar boven te komen en de ervaring wordt door mensen die al een vision quest meegemaakt hebben als uniek omschreven. Iedereen kwam als een ander mens terug. Bovendien bleek bij de thuiskomers de accu weer helemaal opgeladen en was er weer volop inspiratie en ambitie.

Vier dagen en nachten vol ontberingen
Waarom je vier dagen en nachten ontberingen zou doorstaan? Nou ja, bijvoorbeeld als je echt een nieuwe impuls aan je leven wilt geven, ook eens die intense verbinding met de natuur wilt voelen, alles uit het leven wilt halen en jezelf nou eindelijk wel eens goed wilt leren kennen. Vision quest wordt ook gebruikt om verbinding te maken met dat wat groter is dan jou. Ook als je die roep uit het diepste van je ziel eens wilt voelen of als je gewoon eens vier dagen en nachten helemaal alleen in de natuur wilt zijn, is vision quest een echte aanrader.

Geen kwestie van opgeven en gewoon ‘even’ meedoen
Het is bij een vision quest geen kwestie van aanmelden en meedoen. Je hebt eerst een kennismakingsgesprek, dient een gedegen motivatiebrief te schrijven er wordt een voorbereidingsdag gehouden en er volgt ook een voorbereidende medicijnwandeling. De totale duur van een vision quest is overigens negen dagen. Je zult dan ook bijgepraat worden over wat je tijdens de beproeving mee moet nemen, niet meer dan iets om droog te blijven, een matje om op te slapen, een slaapzak, warme kleding, water een schepje en toiletpapier.

Telefoons, horloges en kranten laat je thuis
Apparaten als telefoons, horloges, boeken en kranten laat je thuis, die kunnen je namelijk alleen maar afleiden en beletten het helemaal open staan voor de natuur, je innerlijke ervaringen en je gevoelens. Uiteraard zijn er begeleiders die bij je in de buurt verblijven. Zit de vision quest er op, dan is het belangrijk je opgedane ervaringen met andere deelnemers te delen, vaak vindt later nog een zogenaamde terugkomdag plaats.