Tips voor een goede mondhygiëne

Wie zou er niet iedere dag een tandartsschoon gevoel willen hebben? Het geeft je een fris, gezond en vitaal gevoel in je mond! Na een bezoek aan de tandarts voelen je tanden en kiezen vaak wat stroever aan, door de tandsteen die hier verwijderd is. Het schoonmaken van je gebit is erg belangrijk om vervelende complicaties aan je gebit te voorkomen. Denk hierbij niet alleen aan gaatjes, maar ook aan tandsteen, ontstekingen van het tandvlees, enzovoorts. Zeker bij gaatjes is een behandeling door de tandarts niet te voorkomen om een ernstige pijn tegen te gaan. Het gaatje zal steeds dieper worden, waardoor de cariës uiteindelijk bij je zenuw kunnen komen. Dit wil je voorkomen, want het veroorzaakt een hevige pijn.

Zorg voor een goede mondhygiëne

Om complicaties aan je gebit tegen te gaan is het belangrijk om je gebit goed te onderhouden. Hier heb je zelf een belangrijke rol bij! Zorg er bijvoorbeeld voor dat je je tanden en kiezen tweemaal per dag drie minuten poetst. Bij kinderen kan het raadzaam zijn om zelfs drie keer op een dag te poetsen, omdat het kindergebit erg kwetsbaar is voor de cariës als gevolg van snoep en frisdrank. Naast goed poetsen kan het raadzaam zijn om je gebit te flossen of tandenstokers te gebruiken. Zo kun je ook de ruimte tussen je tanden en kiezen goed onderhouden.

Schakel een mondhygiëniste in

Mocht je ondanks het goede poetsen en gebruik van verschillende hulpmiddelen toch nog te maken krijgen met complicaties, dan kan ook de hulp van een mondhygiëniste fijn zijn. Ga bijvoorbeeld eens per jaar naar de tandarts voor een periodieke controle, in combinatie met een jaarlijks bezoek (een half jaar na het tandartsbezoek) aan de mondhygiënist. Zo kan de tandsteen tussentijds voor je verwijderd worden.

Bron: mondhygiënist uit Schiedam