Hulp bij de aanschaf van een gehoortoestel


Slechter horen?
Wanneer je denkt dat iedereen geleidelijk aan zachter gaat praten en jij steeds vaker: ‘Wat zeg je?’ moet gaan zeggen, moet je jezelf niet langer voor de gek houden, maar je serieus gaan afvragen of je misschien niet doof wordt of in ieder geval slechter gaat horen. Tijd voor actie!

Online je gehoor testen:
Er is een eerste mogelijkheid om dit in alle rust in je eigen omgeving uit te testen; je hoeft er niet eens de deur voor uit. Achter je eigen computer kun je zelf een gehoortest doen. Je gaat op internet op zoek naar een online gehoortest, volgt de aanwijzingen daar op wat betreft de instellingen op je computer en je gaat aan de slag. Het is een laagdrempelige eerste test wat betreft je gehoor. Nadat je de testuitslagen hebt verstuurd, krijg je binnen enkele dagen antwoord en weet je of er daadwerkelijk iets aan de hand is met je gehoor.

Naar de huisarts:
Met de uitslag van bovengenoemde test ga je naar de huisarts. Deze kan checken of je toch niet een oorontsteking hebt of gewoon veel oorsmeer. Deze klachten kunnen makkelijk bij de huisarts worden verholpen. Eventueel kan hij of zij je doorsturen naar een KNO-arts mocht er gedacht worden aan een andere oorzaak.

Naar de audiciën:
De huisarts kan je ook doorsturen naar de audiciën. Eventueel kun je de stappen die hierboven beschreven zijn ook overslaan en direct naar een audiciën gaan. Wat betreft de vergoeding van een eventueel gehoortoestel moet je er opletten dat de audiciën waar je naar toe gaat, een erkende audiciën is met gediplomeerde medewerkers. Een audiciën zal ook testen uitvoeren en aan de hand van de uitslag hiervan kan hij of zij vaststellen of je gebaat bent bij een gehoortoestel. Laat je goed adviseren over de verschillende mogelijkheden: Een basis toestel zal in de meeste gevallen volledig vergoed worden door de zorgverzekering. Kies je echter voor een gehoortoestel met meer mogelijkheden, dan zal je moeten bijbetalen. Er zijn echter ook regelmatig acties die korting geven op extra’s. Ga dus niet over 1 nacht ijs, maar laat je goed voorlichten.