Hoe ziet een dagje sauna eruit?


Voor veel saunabezoekers is het eerste bezoek een spannende ervaring. De spanning is vooraf echter vaker groter dan het moment zelf. Waar mensen vaak tegenaan lopen is dat ze het lastig vinden om zich bloot te geven tussen andere mensen. Het feit is echter dat je het grootste gedeelte van de tijd helemaal niet naakt ben. Na een dagje in sauna komt echter iedereen helemaal opgeladen naar buiten. Dagjes uit zijn ook gewoon heerlijk ,toch?

 

Wat moet ik meenemen?

Vooraf is het wel handig om te weten welke praktische zaken je mee moet nemen naar de sauna. Bij veel sauna’s kan je deze spullen ook kopen of huren, maar door ze zelf mee te nemen kan je de kosten wat drukken. Neem daarom de volgende spullen mee: 

 • Een badjas
 • Badslippers
 • Een badlaken. Een badlaken heb je nodig om lekker op een bedje te gaan liggen. Vooral vanwege de hygiëne is het belangrijk om deze neer te leggen. 
 • Handdoeken. De handdoeken gebruik je om jezelf mee af te drogen na een douche. Tip: Neem er twee mee. Zeker als u een dag blijft. 
 • Flesje water. Je verliest een hoop vocht door het transpireren in de sauna’s. Hierdoor kan u zich wat slap of flauwtjes voelen. In het ergste geval kunt u daadwerkelijk flauwvallen. Hier denken helaas niet veel mensen aan. Zorg er daarom voor dat u voldoende drinkt. 

 

Eerste keer een badkleding dag bezoeken

In sommige gevallen kan een eerste bezoek zo spannend aanvoelen dat het beklemmend gaat werken. Op deze moment ga je niet van de sauna genieten omdat je niet lekker tot rust kan komen. Wellnesscentra hebben hier een oplossing voor gevonden door badkledingdagen te introduceren. Deze dagen zijn door de sauna’s in het leven geroepen om de drempel voor het bezoeken van de sauna wat te verlagen. Toch hebben de meeste mensen de beste ervaring op de normale dagen.

Dit komt omdat badkleding eigenlijk een beetje in de weg zit. Het lichaam gaat namelijk transpireren om af te koelen. Dit kan het minder goed als er badstof voor zit. Daarnaast is het ook minder hygiënisch. Afvalsstoffen zoals zweet en bacterien blijven achter in de badkleding en gaan dus mee wanneer u een dompelbad neemt. Dit is niet fris oor jezelf, maar zeker niet voor andere gasten.

 

Hoe ziet een rondje sauna eruit?
Bij een bezoek aan de sauna wordt er vaak gesproken over een rondje sauna. Het rondje sauna is bedoeld om u het beste tot rust te laten komen. Zeker als u voor het eerst gaat is dit een prettige houvast.

 

 1. In het kader van de hygiëne begin je altijd met een douche om het vuil dat op het lichaam zit af te spoelen. 
 2. Neem daarna een voetenbad. Hierdoor kan je lichaam aan de temperatuur in de sauna wennen. Dit helpt ook tegen het flauwvallen. 
 3. Je kunt nu lekker in de sauna gaan. Blijf maximaal 15 minuten in de sauna. Gebruik de hiervoor bestemde zandlopers die in de cabines hangen. Hierdoor kan je de tijd in de gaten houden. 
 4. Als je uit de cabine stapt neem je douche waardoor je lichaam al wat af kan koelen. Ook spoel je de vuiligheid en zweet van je lichaam af. 
 5. Hierna kan je in een dompelbad stappen. Hiermee sluit je het afkoelingsproces af. Doordat dit een bad is, is het belangrijk dat je van tevoren gedoucht hebt! 
 6. Je kan nu lekker gaan liggen en even de ogen dichtdoen om tot rust te komen en je voor te bereiden op een nieuwe saunaronde.