Het effect van Doxycycline

Doxycycline is een antibioticum die gebruikt wordt om verschillende infecties te bestrijden. Infecties zoals longontsteking, acute bronchitis, huidinfecties, geslachtsziekten en nog meer. Ook wordt het gebruikt bij Malaria en Q-koorts.

Het kot in 4 vormen: gewone tabletten, oplostabletten, capsules en in de vorm van injecties. De oplostabletten moeten in water opgelost worden en de gewone tabletten en capsules moeten met een glas water ingenomen worden. Ze moeten na het eten ingenomen worden om maagklachten zoveel mogelijk te voorkomen. De injecties worden door een verpleegkundige toegediend.

Duur van het gebruik hangt van de infectie of ziekte af. Normaliter is het een kuur die je een week of ietsje langer dan een week moet gebruiken. Bij Q-koorts kan het 2 tot 3 weken duren en bij chronische Q-koorts moet men het anderhalf jaar of zelfs langer gebruiken.

Doxycycline kan ook bijwerkingen veroorzaken, maar die komen niet zo vaak voor. De bijwerkingen die het meest voorkomen zijn: maagdarmklachten, huidirritatie en ontstoken slijmvliezen. Mensen die lijden aan een spierziekte (Myasthenia Gravis) kunnen meer last ervan krijgen. Bijwerkingen die nog minder voorkomen: hoofdpijn, spier- en gewrichtspijnen, leveraandoeningen, overgevoeligheid, irritatie van de slokdarm, enz.

Bij dit medicijn ben je vrij om auto’s te besturen en om alcohol te drinken. De medicijn geeft je geen slaperig of suf gevoel, dus het heeft geen effect op je alertheid. Ook heeft het geen effect op je alcoholgehalte.

Er kan wel een wisselwerking optreden wanneer je tegelijkertijd gebruik maakt van andere medicijnen. Raadpleeg je huisarts wat je wel en niet mag innemen.