Alles over de Costa Blanca

Mensen met artritis en artrose komen naar de Costa Blanca voor de geneeskrachtige werking van de zon. Astmapatiënten hebben meer lucht want door allergieën geïrriteerde slijmvliezen komen weer tot rust. Eczeem verdwijnt. Hartpatiënten komen hier weer op krachten en veel reumapatiënten kunnen na verloop van tijd de medicijnen laten staan. De klimatologische omstandigheden aan de Costa Blanca zijn uniek. Er is hier namelijk geen snelle opeenvolging van hoge- en lage druk gebieden. Een ideaal klimaat dus voor mensen die aan hart- en vaatziekten lijden.

De WHO (Wereld Gezondheids Organisatie) heeft de Costa Blanca Noord uitgeroepen als het gezondste klimaat van Europa, en – na de Himalaya en het Andes gebergte – zelfs over het gezondste klimaat ter wereld.

Sportieve activiteiten

De Costa Blanca beschikt over veel prachtige wandelgebieden. De wandelroutes verschillen van lengte en moeilijkheidsgraad. Van zeer eenvoudig tot alpine wandelingen waar een gids bij nodig is. Er zijn wandeltochten mogelijk door beschaduwde sinaasappel plantages. Maar ook wandelingen naar de top van de Montgó of de rots van Calpe (Peñon de Ifach). Op de Montgó is het zicht zeer weids; tot aan het eiland Ibiza. Wandelen is ideaal in de maanden oktober tot en met april.
Voor golfliefhebbers zijn er legio mogelijkheden. Bij El Bosque en El Saler bij Valencia; Oliva en La Sella bij Denia; Javea, Moraira, Altea, Bonalba, Alicante, Pego en Benidorm/Finestrat. De meeste banen zijn 18 holes.
Aan de Costa Blanca is werkelijk elke vorm van watersport het hele jaar door te beoefenen zoals cricket, zeilen, waterskiën, zwemmen, diepzeeduiken, alles kan. Alle stranden hebben schoon water en uitstekende strandinstallaties.
En verder zijn er de avontuurlijke activiteiten zoals grottentochten, mountainbiking, paardrijden, bergbeklimmen, kanovaren en rafting. Voor alle sporten zijn overal sportclubs aanwezig. De sporten worden door alle voorkomende nationaliteiten aan de Costa Blanca gezamenlijk beoefend.

Flora

In oktober begint de oogst van de mandarijnen, sinaasappels en olijven, in januari en februari zijn er al verse aardbeien! En in maart staan de eerste asperges al weer op het menu. Alleen de bloei van de amandelbomen, met name in de Jalon vallei, is al een reis waard. De positieve werking van het klimaat weerspiegelt zich overal in de plantenwereld, want de Costa Blanca vormt van oudsher een perfecte leefomgeving voor palmen, oleanders, amandelen, citrusvruchten, hibiscus en vele wilde kruiden.

Cultuur

Jaarlijks worden meer dan 600 volksfeesten gevierd. Het zijn extraverte feesten, uitdrukkelijk bedoeld om op straat mee te feesten. Als traditioneel katholiek land, heeft Spanje een omvangrijke kalender met beschermheiligen. Iedere plaats heeft zijn eigen schutspatronen. Hun naamdagen worden gevierd op vrolijke fiësta’s met muziek, dans, eten en vuurwerk. De Costa Blanca is beroemd om haar Fallas waarbij reusachtige figuren van papier-maché worden tentoongesteld, die op de avond van de 19e maart worden verbrand. Even beroemd zijn de kleurrijke optochten van de Moros y Christianos, waarin nog éénmaal de oude strijd tussen de Mohammedanen en Christenen opgehaald wordt. Ook de Semana Santa in de week voor Pasen is beroemd om haar schitterende processies.

Kunst en musea, muziek of film, een theaterbezoek of een congres, alles is beschikbaar aan de Costa Blanca. Er zijn diverse volksuniversiteiten plus de universiteit van Alicante waar cursussen aan buitenlanders worden gegeven. In Alfaz del Pi wordt het jaarlijkse Filmfestival georganiseerd. In Benidorm wordt jaarlijks het in popmuziek gespecialiseerde Zangfestival gehouden. En Alicante heeft het jaarlijkse Hedendaagse Muziekfestival.

Culinair

Overal langs de kust en in het binnenland zijn veel gezellige terrasjes, bars, restaurants en bodega’s. Er zijn eenvoudige restaurants waar het zeer goed eten is, maar ook internationale restaurants bekroond met Michelin sterren. De typische Tapas bar is aan de Costa Blanca prima vertegenwoordigd.

Winkelen en volkskunst

De grote warenhuizen zijn aanwezig in Alicante en Benidorm. Onder de platanen van Dénia vindt u veel winkels en boetiekjes die vol hangen met de nieuwste mode. Maar ook in Jávea, Altea en Calpe kan uitstekend gewinkeld worden. Vermeldenswaardig is in dit verband het net boven Dénia gelegen Gandia – en eigenlijk geen onderdeel van de Costa Blanca – met grote voetgangersgebieden in deze winkelstad. Natuurlijk heeft elke plaats zijn eigen markten waar volop fruit, groenten, brood en kleding worden aangeboden.

Er zijn veel ambachtelijke tradities bewaard gebleven met als oudste vormen van volkskunst keramiek en rietbewerking. Deze producten zijn langs de hele Costa Blanca verkrijgbaar.